Tags

, ,

”Think. Plan. Do,” asia jota ei voi korostaa tarpeeksi eläintenkoulutuksessa. Olen huomannut, että usein on niin kiire, ettei ole aikaa pysähtyä miettimään mitä pitäisi tai mitä kannattaisi tehdä, jotta saisin mahdollisimman hyvän lopputuloksen. Kuinka usein sinä teet suunnitelman ennen kuin treenaat koiraasi? Niinpä. Jos kuulut niihin, jotka menevät hallille ja alkavat treenata ”fiilispohjalta”, kannattaa joskus muuttaa toimintatapaa, kirjoittaa paperille suunnitelma ja miettiä siihen ainakin seuraavia asioita:

  •  Mikä on tavoite, eli mitä käytöstä tarkkaanottaen koulutat?
  • Mitä koiran tulee mahdollisesti osata ennestään?

  • Mitkä ovat koulutuksen kriteerit (1.katsoo kohdetta 2.menee kohdetta kohti 3.koskee kohteeseen jne..)

  • Mitä ET halua vahvistaa (mitä teet kun koira tekee epäonnistuneen toiston)?

  • Mihin suuntaan palkkaat?

Tämän listan lisäksi kannattaa muistaa vielä että laatu korvaa määrän tässäkin asiassa, joten tee lyhyet sarjat (5-10 toistoa riippuen koulutettavasta asiasta) ja pidä sarjojen välissä pieni tauko, jotta ehdit käydä mielessäsi läpi miten sarja sujui, ovatko ajoitus, kriteeri ja vahvistetiheys kohdallaan ja sitten päättää voitko nostaa kriteeriä. Saatat pian huomata että koulutus etenee huomattavasti paremmin kuin yleensä. 😉

Heitetään vielä pieni haaste loppuun. Kuinka moni on nähnyt, tai myöntää jopa itse sortuvansa tällaiseen “virheeseen”? Koiria huomioidaan erittäin paljon kun ne käyttäytyvät huonosti, mutta kun ne ”eivät tee mitään”,  ne jätetään tyhjän päälle eikä omistaja huomaa niitä lainkaan? Itse olen törmännyt tähän usein koulutuskenttien laidoilla, mätsäreissä ja kisoissa. Koira istuu rauhassa kun omistaja seuraa tyytyväisenä muita. Hetken kuluttua koira alkaa hyppiä, vinkua, haukkua, jolloin omistaja yhtäkkiä huomioi koiran, toruakseen sitä.

Oikean käytöksen vahvistaminen on tutkitusti tehokkaampaa kuin väärästä huomauttaminen. Vahvistamalla hyvää käytöstä kerrot koiralle että ”hienoa, toimi näin!”, kun taas rankaisu ei kerro sille kuinka tulee käyttäytyä. Seuraavan kerran kun olet vastaavassa tilanteessa, katso koiraasi. Kun se ”vain on” – palkkaa sitä siitä! Jos suinkin mahdollista, pidä välimatka muihin sellaisena, että koirasi kykenee olemaan rauhallinen ja palkkaa sit’ä rauhallisuudesta runsaasti. Näin kerrot koirallesi, että rauhassa oleilu on mahtavaa ja se todennäköisesti tarjoaa rauhassa oleilua tulevaisuudessakin. Mieti mitä haluat koirasi tekevän ja kouluta se sille, koira ei voi tietää miten haluaisit sen käyttäytyvän kun sinä keskityt katselemaan esimerkiksi muita koirakkoja. Näillä tunnelmilla uuteen vuoteen!

Advertisements