Kanat kouluttaa

Kävimme Jaana Rajamäen (Joy Of Learning) opissa Kangasalla ”Treenaa taitojasi, kouluta koiraasi” -kurssilla. Palattiin vahvasti perusasioiden äärelle ja lauantaina homma lähti käynt2013-10-20 10.00.40iin omien mekaanisten taitojen treenamisella. Eteemme asetettiin neljä eri numeroitua pistettä. Tehtävänä oli naksauttaa ja palkata mahdollisimman nopeasti niin, ette
i mikään kouluttajassa liikahda ennen naksua. Palkkio tuli toimittaa mahdollisimman nopeasti annetun ohjeen mukaan johonkin neljästä pisteestä. Tässä treenattiin ajoitusta, vahvistetiheyttä, sekä palkkion suuntaa. Opettaja huuteli numeroita ja me naksutimme ja “palkkasimme”. Sama tehtiin molemmilla käsillä, vauhti kiihtyi ja hikipisarat valui treenaajien otsaa pitkin.. Lisäksi piti tietysti huolehtia etteivät jyvät lentäneet kupista pitkin pöytää ja kana sai nokkaista kupista vain kerran. Helppoa 😉

Kanojen kanssa keskityttiin kohdetyöskentelyyn. Ensin koulutettiin ns. ”kuuma kohde”, joka oli joko tietyn muotoinen, tai värinen paperinpala. Tämän jälkkana ja autoeen otettiin rinnalle toinen muoto / väri ja pyrittiin erottelevan vahvistamisen avulla saamaan kana nokkimaan vain kuumaa kohdetta. Kana sai tehdä
yhden virheen (koko päivän aikana), eli nokkaista kerran väärää kohdetta jonka jälkeen väärän nokkaisusta kuuma kohde otettiin pois (negatiivinen rankaisu P-). Kana sai kuuman kohteen takaisin kun se ei enää osoittanut kiinnostusta väärää kohdetta kohtaan vaan odotti hetken. Yksi treenisessio kesti 30s ja kun sekuntikello
piippasi, kana lähti tauolle. Kahden 80%:sti onnistuneen sarjan jälkeen sai ottaa kolmannen kohteen pöydälle. Muoto- / värierottelun jälkeen opetimme vielä naksuttimen kanaa vetämään pientä leluautoa perässään, johon oli sidottu kuminauha kiinni.

Koulutuksen onnistumisen kannalta on oleellista, että kouluttaja tietää mitä tekee ja ymmärtää kokonaisuuden. Kulmakivet ajoitus, kriteeri, vahvistetiheys ja palkkion suunta tulee ottaa huomioon ja jokainen treeni kannattaa suunnitella tarkkaan ennen kuin ottaa eläimen mukaan koulutukseen. Lyhyet pätkät (30s – 1min) takaavat sen, että molemmat jaksavat keskittyä 100% ja koulutus on tehokasta. Vahvistetiheyden tulisi perusasioita treenatessa olla vähintään 12 vahvistetta minuutissa, mielellään enenmmänkin, joten mekaanisia taitoja todella tarvitaan! Voit testata omia taitojasi kokeilemalla montako kertaa ehdit naksuttaa ja laittaa makupalan eteesi kuppiin 30 sekunnissa niin, että kätesi (eikä mikään muukaan) ei liiku yhtään ennen kuin olet naksuttanut.

Kohdetyöskentely koirien kanssa, miksi?

Toisena päivänä treenattiin omien koirien kanssa. Taas aloitettiin omien mekaanisten taitojen testaamisella / parantamisella. Saimme myös nähdä rottweiler Inton hienon demon kohdetyöskentelystä. Treenattiin kosketuskepin kanssa puolen minuutin pätkiä vuorotellen keskittyen siihen, että koira pysyi keskittyneenä tehtäväänsä ja vahvistetiheys olisi mahdollisimman korkea. Oma toiminta oli tietysti taas suurennuslasin alla → missä asennossa ja kuinka korkealla keppi oli, pysyikö palkkauskäsi paikallaan kunnes tuli naksu ja mihin suuntaan palkattiin ja miksi. Kohdetyöskentely oli koirille ennestään tuttua joten keppiin koskemista ei tarvinut erikseen kouluttaa. Työskentelyn ollessa puhdasta ja varmaa, lisättiin häiriötä → vieressä pomputettiin tennispalloa / heilutettiin lelua.

Miksi eläinkoulutusalan ammattilaiset suosivat kohdetyöskentelyä?

 • Kouluttajan mekaaniset taidot paranevat → ajoitus, kriteeri, vahvistetiheys, palkkion suuntainto
 • Kouluttaja voi harjoitella mm. vihjeen liittämistä, keston lisäämistä ja latenssia
 • Koira oppii itsenäistä työskentelyä
 • Koira oppii erottamaan toiminnan palkkiosta ja sen ns. työmoraali kasvaa
 • Koiraa voi kohteiden avulla siedättää erilaisiin asioihin (esim. käsittely)
 • Koiraa voi kohdetyöskentelyn avulla ohjata haluamaansa suuntaan (esim. suunnat: vasen, oikea) tai sijaintiin (auto, häkki)
 • Kohdetyöskentelyllä voi mitata koiran oppimiskykyä
 • Kohdetyöskentelyllä voi parantaa koiran keskittymistä
 • Koiraa voi rauhoittaa kohdentamisen avulla kiihdyttävissä tilanteissa
 • Sopii avuksi esim. tottelevaisuusliikkeiden kouluttamiseen
 • Kohottaa koiran itsetuntoa (oma-aloitteinen toiminta, jolla se saavuttaa jotain kannattavaa)

Hienosti hihnassa

Lopuksi keskityttiin hihnatyöskentelyyn. Kuinka hihnaa käytetään? Miksi hihnassa kävely on koiralle niin haastavaa? Mistä palkitaan ja miten? Tehtiin yksinkertaista harjoitusta, joka vahvistaa kontaktia ja lähellä oloa, sekä siitä voi jatkaa myös luoksetulon alkeisiin. Koiran ottaessa kontaktin, sitä kehuttiin välittömästi ja liikuttiin nopeasti poispäin palkaten koira ihmisen eteen sen tullessa perässä. Tätä tehtiin minuutin verran, jonka jälkeen koira lähti tauolle ja seuraava koirakko jatkoi. Minuutti tuntui uuvuttavan pitkältä ajalta, kun keskittyi koiraan todella ja piti kaikki palikat kasassa. Tässäkin pyrittiin pitämään vahvistetiheys hyvänä ja koira keskittyneenä ohjaajaan. Hihnan pituus oli sellainen, ettei koiralla ole mahdollisuutta lähteä kiertelemään koulutustilassa. Häiriöitä (pallon pomputtelu / lelun heiluttaminen ympärillä) otettiin mukaan kun toiminta oli sujuvaa.

Tästä harjoituksesta on hyvä jatkaa myös seuraamisen kouluttamiseen, sillä ohjaajan tarvitsee vain kääntyä ja lähteä palkkaamaan koiraa vierelleen kun koira tulee sujuvasti peruuttavan ohjaajan perässä ja pitää kontaktia. Koiran ärsykekuvan kannalta (mitä koira näkee edessään) on järkevämpää lähteä siitä että ihminen on edessä, koska viereltä kontaktin ottaminen on huomattavasti haastavampaa kokemattomalle koiralle.

Mitä jäi mieleen

 • Think – Plan – Do
 • Mekaaniset taidot paranevat / pysyvät hyvinä vain harjoittelemalla
 • Kellottaminen → koulutus on tehokasta → latenssi lyhenee
 • Vähintään 12 vahvistetta minuutissa (peruskäytöksiä kouluttaessa)
 • Eläin määrittelee mikä sille on vahviste
 • Eläin ei tee virheitä – se tekee sitä mikä on sille kannattavaa
 • Positiivinen ei ole sallivaa
 • Ainoa mitä todella voit muuttaa, on oma käytös / suhtautuminen
 • AJOITUS – KRITEERI – VAHVISTETIHEYS – PALKKION SUUNTA

Kesäterkuin,

Riikka, Niina ja Sanna,
Team Click4Change

Advertisements