NOUDA!

Nouto on monessa eri koiraharrastuslajissa mukana jossain muodossa. Menemättä sen syvällisemmin sen kouluttamiseen, olen huomannut lähes poikkeuksetta sitä treenattavan usein saman kaavan mukaan – kisanomaisesti. Tämä on loogista ja helppoa ihmisille:

  • ei tarvitse juuri suunnitella, riittää kun tekee kuten kisasuorituksessa vaaditaan
  • koira oppii kyllä, kun vaan jaksaa toistaa, toistaa ja toistaa
  • osalla koirista ajatellaan noutamisen olevan “geeneissä” 

Miksi vaihtelua olisi hyvä olla?

Koirat ovat huonoja yleistämään. Jos harjoittelee aina samassa paikassa, eivät opetetut asiat välttämättä onnistu lainkaan uudessa (kisa)ympäristössä. Tai ne onnistuvat huomattavasti heikommin.SONY DSC

Saman kaavan toistaminen lisää odotuksia ja ennakointia. Jos koira on erittäin motivoitunut noutamaan ja ohjaaja toistaa aina samat maneerit harjoituksessa, koira ennakoi herkemmin koska se on ketjuttanut asiat yhteen. Tämä näkyy usein varasteluna noutoon ja kiihkeillä yksilöillä voimakkaana ääntelynä, koska niillä on suuret odotukset siitä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Ärsykekontrollin taso on heikko. Jokainen kisoihin tähtäävä toivoo että koira on kuulolla ja tottelee. Samoja kaavoja toistaessa koira kuuntelee ohjaajaa vähemmän ja ennakoi enemmän, koska se tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Mitä vahvemmat maneerit ohjaajalla on, sen pienemmät elekielen vihjeet koira tarvitsee, lähteäkseen jo suorittamaan seuraavaa vaihetta.

Saman toistaminen voi myös kyllästyttää. Toisinaan suoritusten taso voi laskea loppua kohti merkittävästi jo kyllästymisen / väsymisen takia. Ei kannata lähteä tunniksi treenaamaan samaa kaavaa jos haluaa pitää koiran motivoituneena. Vaihtelu virkistää!

Mitä voisi muuttaa?

Opeta koira kuuntelemaan: heitä noutoesine ja pyydä koiralta jotain ihan muuta kuin noutoa. Käytä tarvittaessa avustajaa, joka nostaa esineen pois jos koira karkaa omatoimiseen noutoon. Kun koira tekee sen mitä todellisuudessa pyysit, se saa palkaksi noutovihjeen.

Samaan aihepiiriin liittyen vaihtele palautuksen tyyliä: Pyydä koira välillä sivulle, välillä eteen (jos sille on opetettu molemmat), vapauta lennosta palkalle niin, että se saa pudottaa esineen suustaan matkalla, pyydä heti perään uusi nouto esineelle jonka olet heittänyt valmiiksi odottamaan jne..

Opeta koira jättämään häiriöt huomiotta: Laita palkka, esimerkiksi ruokakuppi tai lelu, valmiiksi esille jo ennen noutoon lähetystä. Koira saa vapautuksen palkalle tehtyään työn. Jos koira ei kykene toimimaan, täytyy treeniä helpottaa! Onnistumiset vievät koulutusta eteenpäin. Palautusta voi nopeuttaa vaikkapa niin, että jättää palkan koiran selän taakse ennen noutoon lähetystä ja vapauttaa koiran sinne kun se on tehnyt työnsä.

Opeta koira odottamaan rauhallisesti: Vaihtele aikaa, jonka koira odottaa (mitä tahansa) vihjettä ohjaajan vierellä. Älä anna vihjettä jos koira vinkuu tai ennakoi. Jos näet koirasta sen odottavan jotain tiettyä asiaa, pyydä siltä jotain ihan muuta!

Ääntelystä: piippaavia koiria on paljon. Ääntelyn taustalla on usein koiran korkea viretila, jolloin liikutaan voimakkaasti klassisen ehdollistumisen puolella. Tällöin pelkkä käytökseen puuttuminen ei pitkällä tähtäimellä auta – koiran komentaminen ei tee siitä rauhallisempaa. Jos nouto-odotukset saavat koiran ääntelemään, mene “nouto-paikkoihin” treenaamaan alustalla makaamista (jonka alkeet olet opettanut kotona, rauhallisessa mielentilassa) ja tee muitakin rauhallisia tehtäviä niin usein että koira ei enää odota tietyssä paikassa tapahtuvan tiettyä asiaa. Kun se kykenee rauhoittumaan aiemmin kiihdyttävässä paikassa, voit yllättää sen ja tehdä sen kanssa noudon palkaksi siitä että se makasi juuri hiljaa paikallaan.

Yhteenveto:

  • Suunnittele jokainen toisto, jonka teet
  • Tee maksimissaan 2 samanlaista toistoa peräkkäin
  • Mieti etukäteen miten ja millä palkkaat
  • Epäonnistumisen jälkeen muuta jotain, jotta saat onnistumisia
  • Jos huomaat koiran ennakoivan, älä anna sille sen odottamaa vihjettä
  • Vaihtele treenipaikkoja ja noudettavia asioita mahdollisimman paljon
  • Videoi itseäsi, se antaa paljon informaatiota!

 

Advertisements